A 73 ezer forintos árú különlegesség, a dubai csokoládé hazai diadala valóban lenyűgöző jelenség. De mi lehet a sikerének titka? Az ízek harmóniája, a prémium minőség, és a különleges alapanyagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a csokoládé ne csupán egy
A dubai csoki már régóta nem csupán a TikTok trendje: úgy tűnik, hogy a jelenség egyre inkább elérte a cukrászszakma és az édességgyártók világát, akik komolyan foglalkoznak ezzel a különleges édességgel. De mi lehet a dubai csoki varázsa?
A dubai csoki, amelynek képe vagy videója szinte mindenkihez eljutott, aki nem él teljes elszigeteltségben, első pillantásra egy klasszikus táblás csokoládénak tűnik. Azonban, ha kinyitjuk, egy meglepetésekkel teli világ tárul elénk: a tölteléke ragacsosan szaftos, és egy varázslatos zöld árnyalatban pompázik, amely azonnal magára vonja a figyelmet.
Mi izgatottan vártuk a dubai csoki érkezését, hiszen a TikTok-trendek néha olyan gyorsan váltakoznak, hogy hiába a több tízmilliós megtekintések, sokszor még csak egy pillantást sem vetünk a különféle online fenoménekre, amelyek hirtelen törnek be a köztudatba.
Magyar édességként tarolt például az az epres-csokis krémsajtos, olívaolajas tészta, amivel rendes magyar ember az életben soha nem találkozott, mégis milliószámra gyűjtötte be a lájkokat a "Hungarian pasta trick". 2023 nyarán, a kánikulában imádtuk a fagyasztás után olvadó barackforgácsokat, és azt sem bántuk meg, amikor lefagyasztott palacsintatésztából sütöttünk ki minipalacsintákat. Persze nem csak édességekre vannak ráállva a tiktokerek, és nem is csak a receptekre.
Első pillantásra talán meglepő, de a sokat kritizált platform valójában rengeteg hasznos trükköt kínál. TikTokon például felfedeztük, hogyan lehet csirkemellet reszelni – ki hitte volna, hogy egy ilyen egyszerű feladat is izgalmat okoz? És ne feledkezzünk meg a fokhagyma-hámozásról sem: a videók alapján sokan máig ezt a módszert alkalmazzuk a konyhában, ami bizonyítja, hogy a népszerű platform nem csupán szórakozásra jó, hanem hasznos tippeket is nyújt a mindennapi főzéshez.
A cipó belsejében elhelyezett (látszólag) gyertya olvadó viasza igazi gasztronómiai csoda volt, amely zöldfűszerekkel – petrezselyem, snidling, kakukkfű, rozmaring és kapor – ízesített, házi készítésű vajból készült, és a kenyér köré fonódva alakította ki a gyertya formáját. Szóval, a TikTok (és persze az Insta, Facebook Reels, valamint a többi platform) nem csupán a szórakoztató tartalmak színtere; a lakberendezési tippektől kezdve a háztartási trükkökig és gasztroreceptekig számos inspiráló ötletet találhatunk a közösségi médiában.
A közösségi média világában tapasztalható azonnali sikerek gyakran illuzórikusak, hiszen ezek a trendek leginkább a digitális világban maradnak, csupán a lájkokat gyűjtögetik, osztásokkal hódítanak, majd jön a következő szenzáció. Azonban a nemrégiben berobbant dubai csoki kitört a hashtagek korlátai közül, és az ünnepi időszak közeledtével úgy tűnik, hogy a karácsonyfák alá is beférkőzik. Sőt, ha így folytatja, akár nyáron is fagylalt formájában élvezhetjük majd!
A dubai csokoládé nem csupán egy elbűvölő név, hanem valóságosan létező különlegesség, amely egyetlen gyártó remekműve. A Fix Dessert Chocolatier, amely Dubai szívében található, nevét a „freakin incredible 'xperience” kifejezésből nyerte, ami rövidítve mindössze Fix. Ez pedig nem más, mint egy „átkozottul hihetetlen élmény” - a szalonképes fordítás kedvéért.
A "Can't Get Knafeh of It" névre keresztelt csokiszelet a dubai csoki eredeti változata, és most már elérhető a vásárlók számára. A név nem véletlen: egy szójáték, ami azt sugallja, hogy ebből a finomságból sosem elég. A világ jelenlegi szenvedélye a knafeh iránt valóban határtalan, hiszen e különleges édesség mindenkit rabul ejt.
Annyira presztízskérdéssé nőtte ki magát, hogy már Magyarországon is ilyen feliratokkal hirdetik azt az édességet, amelynek ára kilónként 73 ezer forint felett van. Igazi, tiszteletreméltó dubai árszabás! "Eredeti Dubai csokoládé - Figyelem! Ez a termék valóban eredeti Dubai csokoládé, nem Magyarországon készült, és nem is a szomszédos országokban, hanem magában Dubaiban."
Az alapötlet egy fúzió, a táblás csokoládé és egy közel-keleti édesség, a knafeh szerelemgyereke. A csokoládéborítás egy klasszikus táblás csokit formáz, bár amióta mindenki ezen pörög, született már dubai csokigolyó, bonbon, csokiszelet, sütemény, torta, sőt immár szaloncukor is.
A csokoládé burka alatt rejtőzik az igazi varázslat, ami magyarázatot ad arra az ínycsiklandó, ugyanakkor első látásra talán kicsit szokatlan hatásra, amit a töltelék nyújt. A dubai csokoládé belseje egy lenyűgöző, élénk zöld színben pompázik (és nem, nem ételfesték: üdvözlünk, pisztácia!). A textúrája pedig igazi élményt kínál: szaftosan puha, ragacsos, és szálas, ami még inkább fokozza az élvezeteket.
A kataifi tészta, más néven kadayif, a közel-keleti élelmiszerüzletek polcain várja, hogy felfedezd. Ez a különleges alapanyag az arab knafeh és a török künefe ínycsiklandó édességeinek egyik kulcsfontosságú összetevője. Ha hazai viszonylatban próbálom megfogalmazni, akkor a magyar cérnametélthez hasonlítható, ám a kataifi szálai sokkal vékonyabbak és légiesebbek. Ez a tészta alapvetően kedvelt a Közel-Keleten, ahol édes desszertek készítésére használják, és különleges ízélményeket kínál.
Az ötletadó knafeh desszertet a kataifi tésztán kívül még pisztáciakrém és tahini, azaz szezámpaszta, vaj és minimális só alkotja. A töltelék krémes, mégis masszív, önmagában is van tartása, a kalóriatartalmát pedig ne is firtassuk. A szezámpaszta önmagában is egy kalóriaboom, de ettől lesz mámorítóan krémes.
Bár nagyjából minden közel-keleti édességre igaz, hogy inkább ne nézd az energiatartalmukat. Bővelkednek olajos magvakban, tésztában, mézben és cukorszirupokban.
Dubai népszerűsége a csúcson, nem is lehetsz ma már nagymenő (jelentsen ez bármit is), ha nem jártál és persze posztoltál magadról a sivatagi országból. Az elképesztő luxus és herdálás hazája turistamágnes, a dubai csoki-mániában pedig biztosan közrejátszik az is, hogy szerepel a nevében a Dubai szó.
Szintén nem elhanyagolható elem a pazar zöld szín. A pisztácia egyébként is a csúcson van: ha szeretnéd egy fagyizó minőségét tesztelni, kérj csak ki egy gombóc/kenet pisztáciát, hogy igazi, jó alapanyagból dolgoznak-e.
Míg a fagyiként megjelenő pisztácia inkább pasztell árnyalatban pompázik, krémes változata már sokkal élénkebb színekkel bűvöl el. Az édesség- és egészségipar mostanában különösen kedveli ezt a vibráló zöld árnyalatot. A matcha népszerűsége is nagyrészt ennek a különleges, figyelemfelkeltő színnek köszönhető, amely tökéletesen illik az Instagram esztétikájához, és csupán másodsorban emeljük ki a japán porított zöld tea egészségügyi előnyeit.
Egymás után robbannak be az édességgyártók, üzletláncok és cukrászdák a dubai csokoládéőrület világába. Már a híres svájci Lindt is bemutatta saját verzióját, és a boltok között a Lidl igazán figyelemre méltó lépést tett. Ők ugyanis összegyűjtötték a szükséges alapanyagokat, és egy praktikus csomagban kínálják az otthoni készítéshez. Igazán ügyes megoldás!
A körülmények úgy alakultak, hogy a karácsonyi készülődés éppen akkor kezdődött, amikor a fellángolás beköszöntött. Így hát még a szaloncukor és a bejgli is terítékre került, bár nem tudom, mennyire lehet egy töltött csokoládét bejglivé varázsolni.
Ha nem vásárolnád meg, hanem inkább saját kezűleg készítenéd el, itt van a Nosalty különleges csokireceptje! A jó hír az, hogy ha nem szeretnéd felkeresni a legközelebbi arab vagy török boltodat, a recept lehetőséget ad arra, hogy a nehezen beszerezhető kataifi tésztát egy sokkal elterjedtebb ázsiai alapanyaggal, üvegtésztával helyettesítsd. Ezzel a megoldással egyszerűbbé válik a készítés, miközben az ízélmény sem marad el!