8 étel, aminek fogyasztását érdemes kerülni, ha aranyér problémákkal küzdesz: tudj meg többet arról, miért fontos az óvatosság - Házipatika.
Az aranyeres problémák enyhítése vagy súlyosbodása nagyban függ az étrendedtől. Lássuk, mely ételeket érdemes elkerülnöd, hogy ne súlyosbítsd a panaszokat, és támogasd a gyógyulás folyamatát!
Amikor a végbél legalsó részének erei megduzzadnak és gyulladásnak indulnak, aranyér keletkezik. Ezt a problémát több jel is jelezheti: fájdalmas duzzanat tapintható a végbélnyílás környékén, és a székletürítés, illetve az ülés során érezhető diszkomfort is utalhat a betegségre. Továbbá, a székleten vagy a vécépapíron észlelhető vérnyomok, a viszketés, valamint a végbélnyílás körüli váladékozás is figyelmeztető jelek lehetnek.
Mivel az aranyér kialakulásának kockázatát jelentősen befolyásolja az étrend, a problémák súlyossága nagymértékben függ attól, hogy mit eszel. Az alábbiakban bemutatunk 8 élelmiszer-kategóriát, amelyeket érdemes elkerülni, vagy legalábbis csökkenteni a fogyasztásukat. A részletes információkért nézd meg a lenti képre kattintva elérhető galériánkat!
A tiltólista áttekintése után érdemes beszélni a kifejezetten javasolt élelmiszerekről is. Az aranyér kezelésének és megelőzésének kulcsfontosságú eleme a magas rosttartalmú étrend. De vajon mit is takar ez a gyakorlatban? Íme 12 kiváló élelmiszer, amelyek segíthetnek ebben a folyamatban!





