A kávé valóban befolyásolhatja a tápanyagok felszívódását? Nézzük meg, mit állít a tudomány erről a kérdésről - Házipatika.

A kávéban található tanninok valóban képesek megkötni a vasionokat. De vajon komoly vashiány is kialakulhat a kávéfogyasztás miatt?
"Valóban akadályozza a kávé a vas felszívódását a szervezetben?" – e kérdésre kereste a választ a Rizikometer legutóbbi Facebook-bejegyzésében. A német ÖkoTest cikkére hivatkozva rámutattak, hogy széles körben elterjedt az a nézet, miszerint a kávéban lévő csersavak (tanninok) képesek megkötni a vasionokat a gyomorban. Ennek következtében sokan azt tanácsolják, hogy étkezések után legalább fél órát várjunk a kávéfogyasztással, különben a vas nem szívódik fel megfelelően a véráramba, így nem tud hasznosulni a szervezetünkben. "De vajon van valóságalapja ennek a ténynek, vagy csupán egy városi legenda?" – teszi fel a kérdést az élelmiszeripari trendek és kockázatfigyelés szakértő csapata.
Johannes Georg Wechsler professzor, a müncheni belgyógyász-gasztroenterológus, szerint a kávé valóban gátolhatja a vas felszívódását a vékonybélben, ám ezt a hatást nem tartja olyan jelentősnek, hogy komoly egészségügyi problémákat okozzon.
Amikor valaki marhasültet fogyaszt, majd ezt követően egy csésze kávét is iszik, a vasfelszívódás hatékonysága körülbelül 20%-kal csökken. Ez a helyzet azonban másképp alakul, ha valakinél vashiányt diagnosztizálnak, és vaspótlásra van szüksége. Számukra kifejezetten nem javasolt a vasat tartalmazó tabletták kávéval történő bevétele, mivel ez esetben a szervezet csupán a bevitt vas egyharmadát tudja hasznosítani.
A vasfelszívódást egyébként nem csupán a kávé csökkentheti, hiszen tanninokat például a fekete és a zöld tea, valamint a vörösbor is tartalmaz. Emellett viszont a tejben és a tejtermékekben megtalálható kalcium, a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben lévő fitinsav, valamint a csokoládéban és a spenótban rejlő oxálsav is akadályozhatja a vas hasznosulását a szervezetben - ezek akár 30 százalékkal is csökkenthetik a vas felszívódási arányát.