Ha valaki aggódik a demencia kialakulásának lehetősége miatt, érdemes naponta diót fogyasztania.
Az öregedő népesség egyre növekvő problémája a demenciás esetek számának emelkedése. Sajnos a betegségre jelenleg nem áll rendelkezésre gyógymód, ezért elengedhetetlen, hogy a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Spanyol kutatók egy különleges élelmiszert vizsgáltak alaposabban, amelynek demenciára gyakorolt hatásával kapcsolatban eddig ellentmondásos eredmények láttak napvilágot.
Jelenleg a világon több mint 50 millió ember él demenciával, és a becslések szerint az időskori elbutulásban szenvedők száma 2050-re akár háromszorosára is nőhet. Sajnos, ezzel a betegséggel szemben jelenleg még nem áll rendelkezésre hatékony gyógymód, és a tünetek enyhítésére szolgáló kezelések is csupán korlátozott sikereket mutatnak. Azonban az agy egészségének megőrzése érdekében érdemes figyelmet fordítani az étrendre, hiszen számos kutatás foglalkozott már az életmódbeli tényezők, így az elfogyasztott ételek hatásával. Különösen a mediterrán étrend emelkedik ki ezen a téren, mivel tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy csökkenti a demenciára való hajlamot. A diófélék, mint a mediterrán étrend alapvető összetevői, szintén jelentős szerepet játszanak, és több kutatás is a diófélék elbutulás megelőzésére gyakorolt hatását vizsgálta.
A korábbi kutatások eredményei nem nyújtottak világos válaszokat, így a spanyol Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM) kutatói úgy döntöttek, hogy ismételten megvizsgálják, vajon a rendszeres diófogyasztás hogyan befolyásolja a demencia kockázatát. A kutatásuk során az Egyesült Királyságban zajló hosszú távú Biobank projekt adataira támaszkodtak, amely több mint félmillió ember egészségi állapotát követi nyomon. A kutatók körülbelül 50 ezer 40 és 70 év közötti résztvevőt választottak ki, akik részletes információkat adtak meg egészségi állapotukról, életmódbeli szokásaikról és diófogyasztásukról. Azokat a résztvevőket, akik a kutatás kezdetén demenciás tünetekről számoltak be, kizárták a vizsgálatból, ezzel biztosítva, hogy az új eseteket egyértelműen azonosítani tudják. A vizsgálat során összegyűjtött adatokat 2007 és 2012 között (alapállapot) illetve 2013 és 2023 között (követés) elemezték.
A vizsgálati alanyokat két fő kategóriába sorolták. Az egyikbe azok kerültek, akik naponta ettek diót, a másikba azok, akik nem. A diót evőket újabb két csoportba sorolták: akik napi egy marékkal (kb. 30 gramm) ettek, illetve akik ennél többet. Erre a megközelítésre azért volt szükség, hogy a kutatók egyértelműsíthessék, hogy vajon a nagyobb mennyiség tényleg hozzájárul-e a védőhatáshoz.
A kutatás végén a résztvevők 2,8%-ánál diagnosztizáltak demenciát. A tudósok, amikor összehasonlították a diót fogyasztó csoportot a diót nem fogyasztókkal, felfedezték, hogy a rendszeres diófogyasztás 12%-kal csökkentette a demencia kialakulásának kockázatát. Ez a kedvező hatás még akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették az életkor, a nem, a testtömeg-index, az iskolai végzettség és az életmódbeli tényezőket.
A GeroScience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legmarkánsabb védelmet azoknál a személyeknél figyelték meg, akik naponta legfeljebb egy marék diót fogyasztottak. Érdekes módon, ez a mennyiség tűnt a leghatékonyabbnak, mivel a nagyobb dióbevitel már nem mutatott további előnyöket. A kutatók arra is rámutattak, hogy a sózatlan diófélék, mint például a mandula és a kesudió, hatékonyabbak voltak, mint a sózott vagy feldolgozott változataik.
Figyelemre méltó, hogy a szakértők erősebb összefüggést fedeztek fel a diófogyasztás és a demencia csökkent kockázata között bizonyos alcsoportokban. A kutatások során kiderült, hogy a dió jótékony hatásait leginkább a nők, az idősebb korosztály, a nemdohányzók, valamint azok élvezhetik, akiknek az életmódja alacsonyabb kockázatot jelent. Ezek közé tartozik a mérsékelt alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás és az egészséges alvási szokások.
Az eredmények biztatóak, de fontos megemlíteni, hogy a tanulmány korlátokkal is rendelkezett. Például a diófogyasztásra vonatkozó információk önbevallásos étrendi értékeléseken nyugodtak, amelyek esetenként torzíthatják az eredményeket. Ez előfordulhat a memóriával kapcsolatos nehézségek miatt, vagy azért, mert a résztvevők hajlamosak lehetnek arra, hogy kedvezőbb fényben tüntessék fel táplálkozási szokásaikat.
A kutatás során megfigyeléses módszert alkalmaztak, amely lehetővé tette a különböző összefüggések feltárását, de nem bizonyította, hogy a dió közvetlen hatással bírna a demencia kockázatának csökkentésére. A mechanizmus, amely révén a diófélék támogathatják az agy egészségét, még mindig találgatások tárgyát képezi. A diófélék gazdag forrásai az antioxidánsoknak, egészséges zsíroknak és olyan bioaktív vegyületeknek, amelyek képesek mérsékelni a gyulladást és az oxidatív stresszt – ezek pedig két olyan kulcsfontosságú tényező, amelyek összefüggésbe hozhatók a kognitív hanyatlással. Ahhoz viszont, hogy pontos képet kapjunk arról, miként hatnak a diófélék az agyműködésre, és hogy más hasonló tápanyagprofilú élelmiszerek is kínálnak-e hasonló előnyöket, elengedhetetlenek a további kutatások és klinikai vizsgálatok.