Idén nyáron igazán különleges élmények várnak ránk: a hamburger 3000 forintba, míg a lángos 2000 forintba kerül. Készüljünk fel egy igazán emlékezetes mulatságra!


A nyári fesztiválok, strandok és street food események világában idén a látogatóknak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, ha ízletes falatokra és frissítő italokra vágynak. Egy átlagos minőségű étel-ital kombináció ára körülbelül 3000 forintot kóstál, míg a prémium választások akár 5000 forintba is kerülhetnek. A népszerű lángos és fagylalt sem kivétel a drágulás alól: a Balaton környékén már nehezen találni 1000 forint alatt lángost, a minőségi fagylalt pedig gombóconként 550-650 forint körüli áron mozog. A növekvő alapanyagárak és a munkaerőhiány komoly kihívások elé állítják a vendéglátósokat, akiknek egyre nehezebb fenntartani a működésüket. Ennek ellenére a fogyasztói kedv idén nem mutatott csökkenést, így a látogatók továbbra is keresik a gasztronómiai élményeket.

Az utóbbi évek inflációs hatásai mély nyomot hagytak a strandbüfék, a street food helyek és a fesztiválos étkezési lehetőségek árazásában, így már ezekben a népszerű helyeken is érezhető a költségek növekedése.

Közepes minőségben akár 3000 forintért lehet enni és mellé inni valamit, egy kimagasló minőségű street food fogás, és mellé egy sör, fröccs, vagy limonádé 5000 forint - mondta el a Portfolio megkeresésére Horváth Zoltán, a Food Truck Show alapítója. Egy hamburger ára 2900-3500 forint között alakul most.

A V. kerület egyik népszerű vendéglátóhelyén a lángos ára 2900 és 4900 forint között változik, attól függően, milyen feltéttel kérjük. Az egyszerűbb ízek kedvelői választhatják a klasszikus fokhagymás-petrezselymes változatot, míg a kalandvágyóbbak füstölt lazaccal is megörvendeztethetik magukat.

Persze a Balaton környékén is sláger marad a lángos. Idén már nagyítóval kell keresni az 1000 forint alatt lángosokat.

Az alaplángos és a fokhagymás változatok ára általában 1300 forinttól kezdődik, míg a sajtos-tejfölös verziók 1550 és 2100 forint közötti áron kaphatók. Természetesen a Balaton partjának különböző szakaszai jelentős hatással vannak arra, hogy a vendégek mennyit fizetnek a finomságokért.

A street food vállalkozók tapasztalatai szerint az elmúlt két év gazdasági környezete még mindig érezhető a rendezvényeken, de az idei év első hónapjaiban a helyzet nem romlott tovább. Sőt, úgy tűnik, hogy a fogyasztási kedv stagnál, sőt, talán egy kis növekedés is megfigyelhető.

Az idei fagylaltárak körülbelül 550 forinttól kezdődnek, és 500 forint alatti árakkal már csupán néhány helyen találkozhatunk, ahol egy gombóc fagylaltot kínálnak.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke hangsúlyozta: "Az alacsonyabb árak, a kedvezőtlen elhelyezkedés vagy a gyenge minőség gyakran gyanús lehet. A cukrászok általában 550-650 forintért kínálják a jó minőségű fagylaltot, és ha egy termék ára ennél magasabb, akkor már valamilyen különleges vonzerő szükséges, mint például egy turisztikai szempontból kedvező helyszín vagy olyan prémium alapanyagok használata, amelyek indokolják az árat."

Az alapanyagok ára folyamatosan szárnyal, ami komoly kihívások elé állítja a cukrászokat. A csokoládé és a tejtermékek költségei már-már megfizethetetlenné váltak, pedig ezek elengedhetetlenek a cukrászipar számára. Jelenleg egy kilogramm csokoládé ára 8-10 ezer forint körül alakul, míg a kakaóvaj és a kakaómassza még ennél is magasabb árcédulával bír.

A pisztácia valóban népszerű alapanyag a cukrászdák világában, hiszen szinte elengedhetetlen, hogy találkozzunk pisztáciás édességekkel. Azonban érdemes tudni, hogy a pisztácia kilója már 10 ezer forinttól kezdődik, míg a prémium, 100 százalékos pisztáciapaszta kilogrammonként 20-25 ezer forintba is kerülhet. Ezért nem meglepő, hogy a pisztáciás finomságok ára is tükrözi ezt a költséget.

Ha ezt a kérdést egy gombócnyi élvezetre redukáljuk, akkor a pisztácia ízének ára 150 forintra rúg.

- magyarázta.

A munkaerőhiány sajnos már velünk van jó pár éve, nem könnyű találni megbízható, jó munkaerőt, sőt lassan bármilyen munkavállalót. Szakemberhiánnyal küzdünk, de eladót, vagy mosogatót, takarítót is nehéz találni. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkáltató által fizetendő napi közteher 4400 forintra emelkedett idén - mondta Erdélyi. Kifejtette, a turisztikai idénymunka esetén alkalmazható lenne a kedvezményes 2900 Ft-os közteher, de sajnos a vendéglátás nem szerepel a "Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységek" között, így nem alkalmazható a kedvezményes közteher, holott ez a problémák ismeretében rendkívül indokolt lenne és sokat könnyítene a nyári idénymunkánál.

Bár a körülmények kihívásokkal teli, a helyzet nem romlott jelentősen az előző évhez képest, sőt, úgy tűnik, hogy a munkaerőpiacon kimondottan kedvező lehetőségek adódnak.

- mondta Horváth Zoltán, a Food Truck Show alapítója "Ez a szegmens izgalmas a fiatalok körében. A fesztivál jellegű munkahelyeken, a szezonális munkára vágyó, jellemzően tanuló, kezdő munkavállalók sokan jönnek" - fogalmazott. Összekötik a kellemeset a hasznossal, és egész jó arányban van közöttük a lelkes, dolgozni vágyó fiatal. Úgy látja, hogy pengeélen táncol az iparág, nem különben bármely másiktól, de "az összeomlás elkerülhető, ha nem romlik a helyzet".

Related posts