Ez az egyetlen étel képes önállóan csökkenteni a cukorbetegség kockázatát - Meglepő felfedezés a legújabb kutatásban.


Ne habozz, tedd le a telefont, amint ilyen hívást kapsz! Minden pénzed veszélybe kerülhet!

Az ehető gombák ígéretes szerepet játszhatnak az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában, állapította meg a Semmelweis Egyetem legújabb kutatása. A 2-es típusú cukorbetegség világszerte több százmillió embert érint, és az inzulinrezisztencia kulcsszerepet játszik ennek a betegségnek a kialakulásában.

A magyar kutatók állítása szerint a gyógyhatású gombákban található bioaktív vegyületek, például a poliszacharidok és terpenoidok, hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia megelőzéséhez vagy csökkentéséhez.

A csiperkegomba, a shiitake és a laskagomba – ezek a népszerű gombafajták nemcsak a nyugati konyha kedvelt hozzávalói, hanem a kutatások szerint potenciális támogató szerepet is betölthetnek az inzulinrezisztencia kezelésében. Az International Journal of Molecular Sciences legújabb publikációjában részletesen foglalkoznak e gombák jótékony hatásaival, amelyek megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, az a vérben emelkedett glükózszinthez vezethet, ami károsan hat a sejtekre és a szövetekre. Az inzulinrezisztencia idővel 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, amely a világ minden táján 830 millió embert érint, és évente körülbelül 5 millió életet követel az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint. A Magyar Diabetes Társaság adatai alapján Magyarországon több mint egymillió ember él diabétesszel, ráadásul a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezerre tehető.

A Semmelweis Egyetem kutatásai alapján a gombákban fellelhető bioaktív komponensek, mint például a poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, továbbá létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, hozzájárulhatnak az inzulinérzékenység növeléséhez és az anyagcsere folyamatok optimalizálásához.

A gombák poliszacharidrostjai különleges szerepet játszanak az anyagcserénk optimális működésében, mivel táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Ezek a „jó” baktériumok hozzájárulnak a tápanyagok hatékony lebontásához és felszívódásához, emellett erősítik a bélhám védelmi mechanizmusait. Ennek köszönhetően csökkentik a krónikus gyulladások kockázatát, ami különösen fontos az inzulinrezisztencia kialakulásának megelőzésében. Ráadásul ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és zsírok felszívódását is, így segítik a testsúly kontrollálását, amely alapvető a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

A legfrissebb kutatások rámutattak arra, hogy a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a túlsúly és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében – nyilatkozta dr. Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, aki a tanulmány első szerzője. – A megfelelő étrend és az egészséges bélbaktériumok támogatása révén javíthatjuk az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-funkciókat.

A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:

- A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására - magyarázza dr. Németh Zsuzsanna. - A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.

Az ehető gombák remek kiegészítői lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, és bármikor fogyaszthatók, azonban ha valaki diagnosztizált betegségben szenved, akkor táplálékkiegészítőként csak orvosi irányítás mellett ajánlottak - figyelmeztetnek a szakértők. Ugyanis, amikor kivonat formájában fogyasztjuk őket, sokkal koncentráltabb és dúsabb hatóanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, ami nem megfelelő alkalmazás esetén akár káros is lehet.

Related posts