Ezért ne fogyaszd el másnap a rántott halat!
A Nébih Oktatási Program csapata nemrégiben összeállította a leglényegesebb élelmiszer-biztonsági tanácsokat, hogy a karácsonyi ünnepi menü fénypontja, a rántott pontypatkó, ne hozzon magával nem kívánt kellemetlenségeket az ünnepi asztal körül.
Karácsonykor sok család ünnepi asztalán megjelenik a rántott hal, különösen a ponty, mint második fogás. Ha te is tervezed, hogy ezt a különlegességet kínálod, érdemes néhány dologra figyelni a fogyasztás során:
A nyers hal, akárcsak bármely más nyers élelmiszer, rejtett szennyeződéseket tartogathat, amelyeket a szemünk nem képes észlelni. Ezért rendkívül fontos, hogy a vásárlás, a tárolás és az elkészítés minden egyes lépésénél gondosan ügyeljünk a keresztszennyeződések elkerülésére.
Amennyiben mirelit terméket vásároltunk, ügyeljünk arra, hogy a hűtőben olvasszuk fel, semmiképp sem fagyasszuk vissza, illetve a minőségmegőrzési idő lejáratát követően 3 hónapon belül mindenképp használjuk fel.
A kész halételek tárolásával kapcsolatban fontos, hogy az elkészített fogásokat lehetőleg azonnal fogyasszuk el, és kerüljük a tárolást. A frissesség megőrzése érdekében a legjobb, ha minél hamarabb élvezzük az ízeket!
Amúgy az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás azonban még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.