Ha a napodat egy finom banánnal indítod, érdemes tudnod valamit érdekeset: egy nem várt felfedezés látott napvilágot - Agrárszektor.


Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!

Az almában, körtében, áfonyában, szőlőben és a kakaóban - vagyis sok népszerű turmixalapanyagban - nagy mennyiségben vannak jelen a polifenolok közé tartozó flavanolok, amelyek kulcsszerepet játszanak a szív- és agyműködés támogatásában, mivel javíthatják a véráramlást, támogathatják a memóriát és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat. Ezek fogyasztásával tehát joggal számíthatunk jótékony hatásra, ez azonban attól is nagyban függ, hogy ezek a bioaktív anyagok mennyire képesek felszívódni a szervezetünkben.

Itt lép be a képbe a smoothie-k világának egyik legfontosabb hozzávalója, a banán. Ez a gyümölcs nemcsak ízletes, hanem természetesen gazdag polifenol-oxidáz enzimben is, amely hozzájárul a smoothie-k egyedi ízvilágához és textúrájához.

Már korábban is tudott volt, hogy a meghámozott banán gyors barnulásának hátterében egy enzim áll, amely a polifenol-oxidáz névre hallgat. Ez az enzim az oxigénnel való érintkezés következtében kémiai reakciót vált ki. A Kaliforniai Egyetem szakemberei most arra az érdekes kérdésre keresték a választ, hogy vajon az enzim jelenléte hogyan hat a flavanolok biológiai hasznosulására, különösen akkor, amikor a gyümölcsöket turmix formájában fogyasztjuk.

A kutatók egy érdekes kísérlet keretében tesztelték elméletüket, amely során a résztvevők két különböző turmixot fogyasztottak. Az egyik ital banánból készült, amelynek enzimekben gazdag tartalma volt, míg a másik bogyós gyümölcsökből állt össze, ahol az enzimaktivitás alacsonyabb szinten volt. A kísérlet részeként a résztvevők flavanol-kapszulát is kaptak, hogy pontos adatokat gyűjthessenek a flavanolok felszívódásáról. A kutatók ezután vér- és vizeletmintákat elemeztek, és a kapott eredmények még őket is meglepték.

A banános turmixot elfogyasztó résztvevők esetében a kutatás során megfigyelt flavanol-szint 84 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Nagyon meglepődtünk, hogy már egyetlen banán hozzáadása ilyen gyorsan csökkentette a turmix flavanol-tartalmát, valamint a szervezetben felszívódó flavanolok mennyiségét. Ez jól mutatja, hogy az ételek elkészítése és a hozzávalók kombinálása jelentősen befolyásolhatja a tápanyagok felszívódását

- hangsúlyozta Javier Ottaviani, a University of California kutatója, az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője.

Related posts