Maradt még húsvéti tojás? Fedezd fel 11 ínycsiklandó receptet, ahol a főtt tojás a középpontba kerülhet!

Örömteli hír, ha húsvét után megmaradt néhány főtt tojásod! Rengeteg ízletes fogás készíthető belőlük. Íme, 11 kreatív recept, amelyekkel feldobhatod a maradékot!
A főtt tojás valódi kincs a konyhában, hiszen egész évben sokoldalúan felhasználható, nem csupán húsvét idején. Tápláló és laktató, ráadásul rendkívül egészséges is. A tojás remek fehérjeforrás, míg a sárgája umamiban bővelkedik, így szinte végtelen lehetőséget kínál a kreatív főzéshez. Akár salátákban, szendvicsekben, vagy önálló fogásként tálalva, mindig gazdagítja az étkezéseket.
Akár hímes tojások maradtak meg húsvét után, akár csak szimpla, festetlen főtt tojás, az ünnepi hosszú hétvége után sok háztartásban felmerül a kérdés, hogyan hasznosíthatnánk őket? Ez a kérdés igazán hálás, hiszen megannyi ételben jól funkcionál a főtt tojás. Az alábbi receptekben mindenki talál kedvére valót: sütés-főzés nélkül elkészíthető krémeket, salátákat, de egyben sült tésztaételt és húsos fogást is. A főtt tojás mindig jó alap!
Nincs szükség szigorú receptre: készíts egy színes tavaszi vitaminsalátát, tele friss zöldségekkel, és dobd fel a húsvétról megmaradt főtt tojással és ízletes sonkával! Ez az étel igazán húsvéti hangulatot áraszt, a tojás, sonka és tormaöntet kombinációjával, de jóval könnyedebb, mint a hagyományos ünnepi fogások. Ha még ízletesebbé szeretnéd varázsolni, pirítsd meg a kockákra vágott főtt sonkát egy serpenyőben. Ez az üde saláta tökéletes választás lesz az ünnepi étkezések után, amikor egy könnyed, frissítő fogásra vágysz!
A tök rendkívüli sokoldalúságáról híres, hiszen nemcsak forrón, hanem hidegen is remek ízekkel szolgál. Gondoljunk csak a klasszikus magyar tökfőzelékre, amely sokak kedvence! Ez a tojásos töksaláta is nosztalgikus emlékeket idéz a főzelékről, hiszen gyakran tálaljuk tükörtojással vagy főtt tojással. Az étel tejfölös alapú, de majonéz is gazdagítja, így egy igazán könnyed, nyári hangulatú fogás születik. A zsenge tök a legfinomabb választás, és már a piacokon is fellelhető, de ha fagyasztott változat áll csak rendelkezésünkre, az sem akadály!
Ez a szendvics egyszerűen lenyűgöző! Össze sem mérhető azokkal a silány, alig megkent változatokkal, amiket a vasúti büfékben találunk. Tele van vitaminokkal és tápanyagokkal, ízletes fűszerekkel és friss zöldségekkel, tökéletes választás vegetáriánusok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Itt nem a hagyományos felvágott vagy húsfélék dominálnak, hanem a tápláló lencse, a ropogós vöröskáposzta, és természetesen a tökéletesen főtt tojás. Egyszerűen fenséges! Ti is csatlakozzatok hozzánk, és falatozzatok belőle!
A tojáskrémek és tojássaláták főszezonja a húsvét. Kenjük, mártogatjuk, sőt akár sült húsokat vagy tésztákat is megtölthetünk vele, erre az alábbiakban hozunk egy remek példát. Az alábbi recept neve is mutatja, hogy ez egy klasszikus készítési mód: krémes tojássaláta egyszerűen, avagy tejfölösen, majonézesen, pici mustárral lazítjuk a főtt tojásokat. Ha nem maradt meg a receptben írt nyolc tojásunk húsvét után, arányosan csökkentsük a hozzávalókat, és jó lesz!
Ez bizony egy melós recept. Ellenben kreatív, ötletes, és csodaszépen tálalható is. A krémekkel van olyan probléma, hogy nem a legszebben prezentálhatók, hiszen darabosak, folynak, nem egységes állagúak. Ezzel a tésztatölcsérrel azonban menőbb lesz a tojássalátánk, mint valaha: mi magunk gyúrjuk, formázzuk, sütjük a tölcsért, amelybe belekanalazzuk a duplán maradékmentő sonkás tojássalátát. Parádés recept, nem vitás!
Ez a tojássaláta igazán különleges élményt nyújt! A töltött tojás, más néven kaszinótojás, itt egy merész új köntösbe bújik, és szinte robban az ízektől. Exotikus fűszerek és csípős chili adják meg az alaphangot: a fajita fűszerkeverék és a cajun mix egyedi karaktert kölcsönöznek, míg a chilipehely, Sriracha chiliszósz, citromhéj és citromlé igazi ízbombát robbantanak. A pirított, ropogós bacon és a maradék húsvéti sonka pedig csak fokozza a varázst. Ez nem csupán egy tojássaláta, hanem egy igazi ízkaland, ami garantáltan elvarázsol!
Ez a tojásos-csirkehúsos pástétom amennyire egyszerű, annyira ütős recept! Csak néhány hozzávaló szükséges hozzá, és semmi konyhai truvájt nem kell bevetnünk, hogy egy mennyei és tápláló húsos krémet kapjunk. Az ilyen receptek eszünkbe juttatják, hogy az adalékanyagokkal és tartósítószerekkel teli bolti termékek helyett mennyivel egészségesebb házi kencéket készítenünk. Főtt vagy grillcsirke az alapja, és turmixoljuk egészen krémesre! Újhagymával, paradicsommal csak úgy eteti magát.
Készülj fel, mert most egy igazán különleges recept következik, amelyhez nem szükséges precíz mérleg. Hacsak nem szeretnénk súlyosan elrontani, gyakorlatilag lehetetlen elhibázni. Az alapgondolat mindössze annyi, hogy a hagyományos tonhalkrémet egy kis főtt tojással turbózzuk fel. Milyen nagyszerűen költséghatékony ötlet, hiszen egy apró tonhalkonzerv már 600 forint körül mozog, míg a tojás remekül kiegészíti az ízeket! A tojásos-tonhalas szendvicskrém újhagymával tálalva pedig igazán üde és tavaszi hangulatot áraszt!
Ez a recept valóban maximum 15 percet vesz igénybe, de a gyorsaság bajnokai akár 10 perc alatt is végezhetnek vele! A tojásos tepertőkrémhez csupán öt hozzávalóra van szükség, plusz sóra és borsra. Az alapját két főtt tojás és 20 deka tepertő képezi. Használhatsz ínycsiklandó libatepertőt, kacsatepertőt, mangalicatepertőt, vagy a költséghatékonyabb sertéstepertőt is. Ez az étel nem éppen a diétázók kedvence, hiszen zsírokban bővelkedik, de cserébe mennyei ízélményt nyújt! Ne terheljük túl fűszerekkel, hagyjuk, hogy a tepertő gazdag íze igazán kibontakozzon!
Készítsd el a saját változatodat a sonkás-hagymás-tojásos rakott tésztának! Kezdj 35 dekányi tésztával, lehetőleg fodros nagykockával, és máris indulhat a főzés! Ez az étel kiváló lehetőség arra, hogy a maradékokat felhasználjuk, hiszen a főtt tojások mellett a húsvéti főtt sonka is remekül illik bele. A titka a gazdag, tejes és szerecsendióval ízesített, besamelszerű öntet, amelytől az étel belül szaftos és ízletes lesz. Tálalj mellé valami savanykásat, például csemegeuborkát vagy csalamádét, és máris egy tökéletes fogást kapsz!
Az igazi konyhaművészek számára a mélyhűtő mindig rejt egy fél kiló darált sertéshúst, ami szinte kincsként várja, hogy felhasználják. Ha ráadásul húsvétkor a főtt tojások is a hűtőben várakoznak, akkor nem kérdés, hogy a Stefánia vagdalt készítése a legjobb választás! Frissen, a sütőből kivéve egyszerűen mennyei élvezet, de langyosan vagy akár hidegen, kihűlve is megállja a helyét. Tálalhatjuk meleg körettel, szendvicsbe is tölthetjük, vagy egy másik húsvéti klasszikussal, mint a franciasaláta, is remekül illik. Laktató, tápláló és ízletes, főleg ha borssal, fűszerpaprikával és fokhagymával bolondítjuk meg. Ez a recept igazán megkoronázza az ünnepi asztalt!